Nieuw internationaal hoofdkantoor van Booking.com

“SRBA is natuurlijk op elk project trots, als ik in door Nederland en soms daarbuiten rijdt zie ik overal prachtige ontwikkelingen waar wij als bouwpartner bij betrokken waren. Maar soms zijn er van die projecten waar je van weet dat deze de boeken ingaan als heel bijzonder. Het nieuwe internationale hoofdkantoor van Booking.com is zo’n project. Een architectonische hoogstand waar we met verschillende SRBA divisies én samen met onze partners meegebouwd hebben aan een nieuwe standaard, aldus algemeen directeur van SRBA Chayenne Muller. In dit artikel vertellen we meer over het toonaangevende gebouw en bespreken we een aantal van de unieke maatwerk oplossingen die gerealiseerd werden.

Booking.com Campus

De voltooiing van de Booking Campus op het Oosterdokseiland in Amsterdam markeert de afronding van het gebied. Het opvallende en duurzame gebouw met glazen gevels en deels glazen dak straalt transparantie uit. Van buiten is het door UN Studio ontworpen gebouw al met recht spectaculair te noemen, maar het interieur is misschien nog wel indrukwekkender. Een “wow-gevoel” is daarom bij binnenkomst bijna niet te onderdrukken!

Het imposante gebouw met een oppervlakte van 63.500 vierkante meter, fungeert als het internationale hoofdkantoor van Booking.com. Het beschikt over vierenhalfduizend werkplekken, sociale ruimtes, co-creatieruimtes, stiltewerkplekken, restaurants en een dakterras met prachtig uitzicht op het IJ en de oude binnenstad. Daarnaast is het gebouw ook multifunctioneel te noemen, zo huisvest het ook appartementen en biedt vijftienhonderd vierkante meter aan publieke functies op de begane grond, met een parkeergarage en ruime fietsenstalling eronder.

SRBA Group als projectpartner bij de realisatie

“Bij dit megaproject waren we verantwoordelijk voor de ontwikkeling en realisatie van talloze elementen. Denk aan constructieve delen, wanden, (buiten)plafonds, (brandwerende) bekleding, akoestische wandbekleding en aluminium bekleding. Kortom, in elk onderdeel van het gebouw en vooral in het interieur zit wel een stuk SRBA, aldus hoofd bedrijfsbureau SRBA Construction Roel Peijs.

De uitdaging in de initiële fase bij zo’n groot project zit hem dan ook vooral in de engineering en uitvoering. Vrijwel alle toegepaste onderdelen zijn speciaal ontwikkeld en geproduceerd. Natuurlijk moet alles in ‘het echt’ ook goed uitpakken maar we kunnen nu al met trots zeggen dat het eindresultaat echt al onze verwachtingen overtreft. Het is opvallend hoe de werkelijkheid precies overeenkomt met de vooraf gemaakte rendering. Dat geeft me een niet alleen een enorme kick maar ook een trots gevoel, zegt Roel Peijs.

Het plafond is een waar kunstwerk met unieke plafonddelen

De panelen zijn gemaakt van het materiaal Gyrex en worden in een mal gegoten en gepigmenteerd. Houten panelen vullen de open vakken in het betondek aan de rand van de plafondpanelen op, die met een speciaal ophangsysteem zijn gemonteerd voor gemakkelijke verwijdering bij onderhoud. In totaal zijn ongeveer 250 Woodpanel-panelen van Hunter Douglas toegepast, bestaande uit vier verschillende typen – twee gesloten en twee open systemen. Deze combinatie zorgt voor een boeiend uitzicht dat overal verandert afhankelijk van het standpunt.

Het plafond is een waar kunststukje met een spectaculair lijnenspel van houten lamellen, waarbij de grijze kleur ervoor zorgt dat het één geheel lijkt. Het framewerk en het klapgips voor de horizontale liggers zijn prefab gemaakt door SRBA Modules. De lamellen zijn getrapt gemonteerd en in verschillende richtingen toegepast, wat een intrigerend effect creëert dat je blijft boeien.

“Indrukwekkende stalen kolommen ondersteunen het plafond, dat een spectaculair lijnenspel vertoont dankzij de houten lamellen,” legt Manon van de Kerkhof van SRBA Modules uit. “De horizontale liggers zijn gemaakt van schenkels beplaat met ‘klap’-gips. Zowel het framewerk als de prefab klapgips zijn door SRBA Modules geproduceerd. Door de grijze kleur lijkt het één geheel te vormen.” Dat we dit project op onze productielocatie in Helmond al prefab konden realiseren, zorgde voor een efficiënte afbouw.

het bijzondere in dit project voor SRBA is de hoeveelheid maatwerk met name in de plafonds. Hieronder een opsomming:

  • Betoncassettes gevuld met akoestisch houten panelen (zelf geproduceerd bij SRBA Interior)
  • Een lamellenplafond in het restaurant waarvan iedere lamel in een andere schuinte hangt ( zelf ontwikkeld in samenwerking met onze partner Hunter Douglas)
  • Een betonlook plafond en viderand van lichtgewicht (zelf ontwikkeld en geproduceerd met onze partner Gyrex)
  • Staallook koof omkleding gemaakt van klap gips in lepe hoeken (zelf ontwikkeld en geproduceerd met SRBA Modules)
  • Een 3D plafond van strekmetaal (zelf ontwikkeld met onze partner Durlum)

Conclusie project Booking Campus

SRBA Group speelde een cruciale rol in de afbouw van het nieuwe internationale hoofdkantoor van Booking.com in Amsterdam. Het innovatieve gebouw, voltooid op het Oosterdokseiland, biedt een spectaculair interieur met een “wow-gevoel” bij binnenkomst. De uitdaging lag in de engineering en uitvoering, waarbij vrijwel alle onderdelen speciaal ontwikkeld en geproduceerd werden. Van het unieke plafond met houten lamellen, tot aan de akoestische wanden. “We kunnen dit soort projecten alleen maar realiseren als een grote familie. We hebben alle expertise in huis en samen met onze partners maken we het mogelijk. Dat vervult mij met trots, zegt Chayenne Muller, algemeen directeur van de SRBA Group. Ik heb dan ook genoten van The Making of Booking.com’s Newest Campus, de documentaire die gemaakt is over de totstandkoming van het gebouw. Centraal in de documentaire staat het krachtenveld dat ontstaat bij een samenwerking tussen totaal verschillende partijen, met ieder een geheel eigen expertise en identiteit. Dat krachtenveld is enorm complex maar als het werkt, ontstaan er prachtige dingen. De documentaire bevat veel beelden van het bouwproces, en dan weet ik het zeker, als er een documentaire is die laat zien hoe wij werken, dan moet het wel heel bijzonder zijn.

Wij zijn altijd
bereikbaar.

Wij streven ernaar onze opdrachtgever te ontzorgen.
Aarzel niet en laat ons weten hoe we jou van dienst kunnen zijn!

© 2024 SBRA Group | All Rights Reserved | Site by Questo