Cleanroom / Lab Maintenance

Onze CE business line Maintenance beschikt over een team van onze meest ervaren monteurs die planmatige onderhoudswerkzaamheden uitvoeren, deze werkzaamheden vallen veelal tezamen met de geplande shutdown periode. SRBA heeft een Whitepaper geschreven over de organisatie rondom de veelal jaarlijkse shutdown en kunt u downloaden door op de button te drukken. Indien noodzakelijk kunnen correctieve werkzaamheden ook uitgevoerd worden onder cleanroom omstandigheden.

Veel cleanroom gebruikers zijn overigens vaak verrast te horen dat de cleanroom jaarlijks gevalideerd dient te worden. Dit staat duidelijk in de ISO 14644-2, artikel 5 vermeldt! Ook de GMP cleanrooms class C en D dienen jaarlijks gevalideerd te worden, de B en A geklasseerde faciliteiten zelfs halfjaarlijks. In het GMP marktsegment is dat gegeven overigens goed bekend bij de cleanroom beheerders.

Het onderhoud wat wij uitvoeren kan verschillend van aard zijn. Om de verschillende activiteiten te beschrijven welke gedurende de levensduur van een cleanroom kunnen worden geïnitieerd zie onderstaand overzicht:

 

CategorieSoortOmschrijving
ReactiefKlachtenOm gebreken te herstellen na melding.
CorrectiefOm gebreken te herstellen na melding, inspectie of automatisch gegenereerde melding.
CuratiefOm gebreken zodanig te herstellen dat het niet meer kan voorkomen.
ProactiefPreventiefTer verkoming van gebreken.
PlanmatigTer voorkoming van gebreken op basis van een (onderhouds)plan.
mutatieNaar aanleiding van het wijzigen van het gebruik.
AdditiefPerfectiefOm de kwaliteit verder te verbeteren.
AdaptiefOm het object aan de omgeving aan te passen.

Onze standaard garantieperiode bedraagt 2 jaren voor wanden, plafonds, inrichting e.d. en één jaar voor alle bewegende delen. Deze garantieperiode is voor alle delen te verlengen naar 5 jaren! In dat geval sluiten we een 5 jarig onderhoudscontract af. Dit geschiedt overigens doorgaans in samenwerking met de W-installateur, in ons geval normaliter met Kuijpers of andere welbekende installateurs. Het zijn ook die W-installateurs die in de regel de 24/7 noodoproep functie overnemen.

Steeds vaker praten we over Life Cycle Cost! (LCC) In relatie tot dat vraagstuk dient men inzicht te krijgen in veel disciplines en een daarvan zijn de te verwachte kosten op basis van een meerjarenplan. Uiteindelijk kan een opdrachtgever overwegen een Asset Management zorgsysteem conform de ISO 55001 norm op te zetten. In al deze aspecten voelen wij ons thuis en kunnen een bijdrage leveren in de opzet en uitvoering van deze disciplines.

Copyright 2023 © SRBA Group